Restaurant Can Puxes (Antic Floriac)

Més de vuit segles d'històries, lluites i records

Pels amants de la història, el Mas Floriac (actualment Can Puxes), es troba situat estratègicament al peu de la pujada cap a Collsuspina, on coincideixen els termes municipals de Tona, Balenyà i Collsuspina.

El segle II aC passava una via romana en aquest punt. I va ser en l'època dels Carolingis (segle XII i XIV) quan es van reconstruir petites fortalesses per protegir aquesta via de mercaderies. Així doncs, documents demostren que al segle XIII va aparèixer el Mas Floriac.

L'any 1212, consten documents que reconèixen la masia com una notable i rica propietat. Després de molts anys de disputes entre el Veguer de Vic i el noble Ramón de Centelles, el 1342 el Floriac passa a formar part de la propietat de Ramón de Centelles.

Amb el pas dels anys, el Floriac s'ha anomenat Floriag, Floriacco, Floriach, Bernat de Floriac i Floriac.

Als anys 80 el Mas Floriac va ser restaurat mantenint tota l'estructura de la casa i conservant pedres datades del 1107, 1568, entre d'altres.

És així com l'any 1989 es va transformar en restaurant. El Floriac. Tenint les portes obertes durant 14 anys. No ha estat fins 10 anys després que la néta de la familia s'ha embarcat de nou en engegar i tornar vida al restaurant.